Tips voor gebruikers

Download een PDF met tips voor het gebruik van SmartBreaks.

Download een PDF met 5 manieren om SmartBreaks te gebruiken.

Het ontstaan van SmartBreaks

SmartBreaks wordt ontwikkeld in opdracht van het programma Lekker Fit! van de gemeente Rotterdam. Het programma richt zich op het stimuleren van een gezonde, actieve leefstijl onder de jeugd in Rotterdam. SmartBreaks sluit hierbij aan door het bieden van een laagdrempelige tool, waarmee leerkrachten méér beweging kunnen integreren in het onderwijs.

Onderzoek

Minder zitten en meer bewegen met SmartBreaks

Tegenwoordig zitten we steeds meer. Kinderen zitten op een schooldag zelfs gemiddeld 7 uur! Al dat dat zitten is helemaal niet zo gezond, zo blijkt uit onderzoek. Het verhoogt de kans op overgewicht, diabetes en hart- en vaatziekten, onafhankelijk van fysieke activiteit. Dat betekent dus dat voldoende sporten en bewegen de negatieve gezondheidseffecten van langdurig achtereen zitten niet volledig opheffen. Uit onderzoek blijkt dat korte beweegmomenten de negatieve gezondheidseffecten van langdurig zitten kunnen beperken. Daarom is het belangrijk om langdurig achtereen zitten te onderbreken met beweegtussendoortjes.

Beter concentreren en leren met SmartBreaks

Bewegen in de klas!? Dat gaat toch ten koste van de tijd om te leren? Dus niet! Uit onderzoek blijkt namelijk dat extra tijd die wordt besteed aan bewegen, niet ten koste gaat van de leerprestaties. In veel gevallen blijkt zelfs dat bewegen kan bijdragen aan het leerklimaat. Verondersteld wordt dat dit komt doordat bewegen de doorbloeding van de hersenen verbetert. Daarnaast zorgt matig tot zwaar intensief bewegen voor de afgifte van hormonen die je alert maken, zoals adrenaline en dopamine. Op de lange termijn zorgt bewegen voor nieuwe verbindingen tussen verschillende delen van de hersenen, waardoor ze beter met elkaar kunnen communiceren. Vooral fysieke activiteiten waarbij een beroep wordt gedaan op complexe motorische vaardigheden, zoals bilaterale coördinatie, sequentiële bewegingen en de fijne motoriek dragen hieraan bij. Deze vaardigheden komen veelvuldig terug in de SmartBreaks.

Tijdens de pilot van SmartBreaks is onderzoek gedaan naar het effect op taakgericht gedrag bij basisschool-leerlingen. Klik hier voor het artikel.

Bewegen in de klas, makkelijk en snel met SmartBreaks

Ondanks de voordelen van bewegen voor de gezondheid en de leerprestaties, wordt er nog veel gezeten en weinig bewogen in klas. Om leerkrachten te stimuleren om beweegtussendoortjes in te zetten, is SmartBreaks ontwikkeld. SmartBreaks is een online platform met korte beweegtussendoortjes, gestuurd door een filmpje of animatie op het smartboard. Ze zijn laagdrempelig in gebruik, want er is geen extra voorbereiding of materiaal voor nodig. De bewegingen worden staand uitgevoerd en doen aanspraak op eerder genoemde complexe motorische vaardigheden. Op deze website zijn verschillende typen SmartBreaks te vinden, welke variëren qua beweegvorm, maar ook qua doel waarmee de leerkracht de SmartBreak kan inzetten. Zo zijn er SmartBreaks die leerlingen oppeppen als de fut eruit is, kalmeren of bewegend laten leren.